Icebug

Vi lager våre sko i nøye utvalgte fabrikker i Asia.

I over 30 år har vi vent oss til skandaler og avsløringer av slaveri-lignende tilstander og miljøødeleggelse knyttet til bedrifter som produserer i land som Kina, India og Bangladesh. Hvordan kommer det seg at Icebug, som ønsker å opptre mest mulig bærekraftig, velger å produsere i Vietnam og Kina?

Vi stiller høye krav til kvalitet – og arbeidsvilkår.

Icebug har langvarige relasjoner med de tre utvalgte fabrikkene vi bruker i Vietnam og i Kina. At vi valgte å produsere i Asia er fordi det er der du finner en teknisk avansert skoindustri med en stor fagkunnskap som du ikke finner i Europa. Naturligvis er lønningene, og levekostnadene lavere i Vietnam og Kina enn hva det er i feks Norge, noe som gjør det mulig å produsere sko som mange har råd til å kjøpe. Samtidig jobber vi for å forbedre arbeidsvilkårene for fabrikkansatte som bl.a. rettferdig lønn i følge Anker-metodikken. Icebug er en av flere kunder på respektive fabrikk og tilsvarer omtrent 2-25% av fabrikkenes totale produksjon, men vi bruker vår innflytelse aktivt. Vi tror på internasjonal handel og at vi kan være med å bidra til bedre levestandarder – også utenfor Skandinavias grenser.

Fabrikkene, som heter Chief Vict Industries Corp, Haksan Ltd., Fulgent Sun og Ironsteel bidrar med mer enn bare skoproduksjon. Deres ansatte bidrar med ekspertise, erfaring og høy kompetanse med materialer og funksjon.

Alle vet at det finnes dårlige produsenter i Asia. Men det bildet trenger litt nyanse. Alle fabrikker har ikke dårlige arbeidsforhold – og Icebug stiller høye krav til de ansattes rettigheter.

Hvordan kontrollerer vi dette?

Alle fabrikker kontrolleres av en uavhengig tredjepart. Etter hver inspisering tar vi på Icebug en gjennomgang sammen med fabrikkledelsen. Dette blir protokollført, og publisert på vår hjemmeside, slik at alle kan se det. Om det er forslag eller krav om utbedring/forbedring tar vi tak i saken direkte. Utenom tredjepartskontrollene besøker representanter fra Icebug våre fabrikker regelmessig.

Er det virkelig bærekraftig å transportere sko fra Asia?

Det høres kanskje mer bærekraftig ut å produsere i Europa, men faktisk er det større utslipp av drivhusgasser knyttet til transport av sko fra Sør-Europa med lastebil enn med båt fra Asia. Det er også viktig å understreke at vi ALDRI transporterer våre sko med fly. Hadde vi gjort det ville de transportrelaterte utslippene økt med 20-gangeren. Allikevel er det mange sko- og klesmerker som fortsatt bruker flytransport.

Nyhetsbrev

For mer inspirasjon, følg vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered, Sverige|+46 (0) 31-81 70 90|webshop@icebug.se