Icebug
FOLLOW THE FOOTPRINTS

Tillit må fortjenes.

Nå innleder Icebug en ny tidsalder av radikal transparens innenfor skoindustrien.

Icebug åpner døren til produksjonen på vidt gap. Vi viser frem de viktigste indikatorene for bærekraft som måler det som vi og andre skoprodusenter har som vår største påvirkning på miljø: Karbondioksidutslipp og bruk av ikke fornyelsesbare kilder - fremst olje – til råmateriale. Vi gjør dette for samtlige sko-modeller og forteller også hvor våre sko og materialer har produserts. Så vidt vi vet, så gjør det oss til den mest transparente sportsko-bedriften i verden. Gjennom Follow the Footprints™ gjør vi det mulig å enkelt følge og faktisk se vårt fotavtrykk. Scann QR-koden for den sko du vurderer å kjøpe og du vil finne alt fra klimaavtrykk til fabrikk.

VI TAR LEDELSEN – IGJEN

I 2019 ble Icebug verdens første klimapositive skoprodusent. Siden den gang har vi brukt en hel del tid på å fortelle hvordan vi gjorde, for att flere produsenter skal kunne gjøre samme reise. Alene gjør vi liten forskjell, men hele skoindustrien står faktisk for så mye som nesten 2% av verdens totale karbondioksidutslipp. Vi trodde at mange andre raskt skulle følge etter, men utviklingen har gått aldeles for langsomt.

Det vi nå gjør er unikt gjennom å kombinere det å offentlig redegjøre for klimaavtrykk og de andre viktigste bærekraftindikatorene, samtidig som vi gir full transparens i leverandørkjeden. Men akkurat som vi håper på at andre skal bygge videre på vårt arbeide, så har vi lært oss av andres arbeide med bærekraft. Fra tekstilindustrien så har vi for eksempel lært oss fra outdoor-legendene Patagonia, vår lokale denimfantom Nudie Jeans og less-is-more-aktivisten Asket. Og i skobransjen så publiserte Climate Neutral-kollegaene Allbirds sine modellers karbondioksidavtrykk i 2020.

I 2021 blir Icebug første sportsko-brand til å publisere klimaavtrykk på alle skor. Foruten å åpne leverandørkjedet så deler vi også metoden for hvordan vi har gjort beregningene (se vedlagt metodedokument) og gått til verks i prosess og materialvalg for å redusere avtrykket.

Skoindustrien er en kompleks bransje, hvor en sko-modell kan ha over 50 ulike komponenter – vår overbevisning er at kundene, bransjen og kloden vil vinne på at vi er transparente med hvilke materialer vi bruker og hvorfra vi kjøper de, selv om vi har brukt mye tid og ressurser på å finne de mest bærekraftige og beste alternativene. I det lange løp så er vi alle vinnere hvis andre skoprodusenter raskere kan veksle fra standardmaterialer til mer bærekraftige alternativer.

Gjennom å scanne QR-koden eller å klikke på linken på produktsidene her på icebug.no kan du umiddelbart se våre nøkkeltall innenfor bærekraft. Vi fremviser hver modell sitt karbondioksidavtrykk samt andel biobasert og resirkulert materiale, regnet som prosentandel av skoens totale vekt. Du kan også se hvilke fabrikker skoene og materialene har produserts på. Icebug er medlem av Fair Wear Foundation, for å også øke transparensen rundt at produktene er produsert under rettferdige arbeidsforhold.

VI SIER NEI TIL ”BRY DEG OM DITT SÅ BRYR JEG MEG OM MITT”.

Hva vi vet etter beregninger av karbondioksidavtrykk for sommerkolleksjonen 2021:

Ved en sammenligning av Icebugs sommersko (som har stor andel miljøtilpassede materialer) og vanlige sko med standardmaterialer, så har våre sko materialer med 11-64 % lavere klimapåvirkning (gjennomsnitt 22 % lavere). Når man måler hele skoen (inklusive produksjon og transport etc) så er forskjellen 5-28% for de ulike modellene (gjennomsnitt 10% lavere).

Det er den egne reduksjonen fra vår baseline 2015 da vi startet opp arbeidet med å bytte ut standardmaterialer mot mer bærekraftige alternativer som vi tar utgangspunkt fra i våre beregninger. Men minst like interessant er å kunne sammenligne med andre sko på markedet.

Våra beregninger viser at vi per sko mye vel kan ha et karbondioksidavtrykk som er 35% lavere enn en vanlig standard-sko fra andre produsenter.

En Icebug Outrun RB9X har et klimaavtrykk på 9 kg CO2e (karbondioksidekvivalenter) per par. Den mest tilgjengelige livssyklus-analysen for en løpesko er laget av MIT universitetet av en Asics-sko. Den viset på 14 kg CO2e. Problemet er at denne livssyklus-analysen er fra 2012. Siden da har veldig lite informasjon gjeldende karbondioksidavtrykk for sko offentliggjorts – med sneaker-brandet Allbirds i fjor som et lysende unntak. Dette gjør vi kan sammenligne vår ullsneaker Eide, og se at Allbirds har kommet lengre med å redusere klimapåvirkningen fra sålen, men at vi har kommet lengre med overdelen siden vi bruker resirkulert ull. Totalt sett er det ganske likt. Vår oppfattelse er at Allbirds også virkelig ligger i forkant hva gjelder å ta ansvar for sin klimapåvirkning. For våre outdoor- og sportsko har vi derimot ikke noe annet å sammenligne med, så her er det viktig å si at et bortimot 35% lavere karbondioksidavtrykk for en løpesko fra Icebug, sammenlignet med en standard løpesko fra et annet brand er høyst spekulativ.

ALLE VINNER OM VI SAMARBEIDER

Icebug lover å fortsette pushe skoindustrien fremover når det gjelder bærekraft. Gjennom å åpnet vise hvordan vi gjør og velger, gjør vi det enklere for andre skoprodusenter å finne mer bærekraftige materialer.

Hvor langt vi egentlig har kommet er vanskelig å fastslå – siden vi har så smått sammenligningsgrunnlag. Derfor oppfordrer vi nå atter igjen at andre skoprodusenter følger i våre fotspor og deler med seg av sine bærekraftsdata, og særlig produktenes karbondioksidavtrykk. Vi har også trua på at det finnes mye vi kan lære av andre for å ytterligere redusere våre utslipp. I racet mot nettonull-utslipp er alle vinnere jo raskere det skjer.

DAVID EKELUND, VD OG GRÜNDER AV ICEBUG

''Våre beregninger viser at vi skulle kunne ha et karbondioksidavtrykk per sko som er 35% mindre enn en standardsko fra andre produsenter''

HVODAN VI GJØR DET

Sommeren 2021 kan du scanne QR-koden som finnes på samtlige produktsider her på icebug.no, vår egen butikk i Göteborg, samt hos utvalgte forhandlere rundt om i Sverige og Norge, kan du også finne QR-koden ved produktene på hyllen.

Til høsten kommer dessuten samtlige skoesker fra Icebug være forsynte med en QR-kode. Det er transparens på riktig.

FOLLOW THE FOOTPRINTS

Nyhetsbrev

For mer inspirasjon, følg vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered, Sverige|+46 (0) 31-81 70 90|webshop@icebug.se