Torgeby har funnet hjem i skogen

Fra et hus utenfor Åre sprer nye kunnskaper om løping seg

''Det er viktig å bare være her og nå. At vi som familie går ut nettopp den dagen på myren og tar inn alt med øynene våre, ikke mobilen. Å være mer ute og ta vare på stundene, det er det som er viktig.''

Når Markus Torgeby var 20 år gammel forlot han alt. I fire år levde han ensom i en gamme i de jemtlandske skoger. Han løp, frøs og spiste grøt, og måtte lære seg å bare være. Til slutt var han klar for å returnere til samfunnet. Med seg tok han en enorm mengde med erfaring som han nå bruker for å spre kunnskap om en annen måte å forstå løping på. Og livet.

Kunnskapen tok han med seg inn i samarbeidet med Icebug. Et samarbeid som Icebug og løpeprofilen og forfatteren til boken ”En löpares hjärta” startet i 2016.

– Når jeg møtte David og Tom som er sjefene på Icebug var det første gangen ingen spurte meg hva jeg løp milen på. Da visste jeg at det var riktig. Vårt felles mål er å få folk til å ta steget ut av døren. Det er på den måten vi kan begynne å forandre verden, sier Markus Torgeby.

Livet er for tiden ganske ulikt årene han bodde alene i skogen. Markus traff sin kone, de fikk barn og de bygde hus på Öckerö. Det balet på seg, som man pleier å si. Men hos familien Torgeby startet en følelse av å ville leve livet på et annet sted og på en annen måte å slå seg ned. De jemtlandske skogene kallet, familien svarte og snart var flyttingen et faktum.

- Vi ville ikke tilbake til gammen igjen. Men en følelse av at vi har det bedre et annet sted begynte å formes for alvor. Og nå, her i Åre, kan jeg virkelig si at vi har det bedre. Roen her er noe helt annet og vi lever det livet vi vil. Enkelt, nøkternt og helt fantastisk.

Familien bor nå i et trehus rett utenfor Åre. Det er hjemmet deres. Midt blant grantrær og stillhet. Men også midt i det livet som barn tilbyr. Fremdeles finner Markus den nødvendige ro og orden på sine lange løpeturer på myrer eller i skogen.

– For meg er løpingen nå for tiden et vindu mot noe som er bra. Det er den beste medisinen mot alt. Jeg tror på den gode effekten av å få blodet til å pulsere.

Enten du er smådeppa eller rastløs – alt blir bedre når du kommer deg ut.

Når Markus Torgeby kortfattet forklarer hvordan han ser på løping i dag, handler det ikke om den vanlige praten om pulsklokker og hvor for man løper mila. Det handler i stedet om hva som hender med deg når du stikker ut i skogen for å løpe og hvorfor du gjør det. Dette er noe av det han tok med seg fra Jemtland og gammen.

– Tidligere handlet det kun om å løpe så fort som mulig. Nå har jeg en annen tilnærming til løpingen, og det er det jeg vil være ambassadør for. Om du utvider grunnen til hvorfor du driver med ting, er det en større sjanse for at du fortsetter. Det må ikke nødvendigvis handle om at du skal løpe mila på under 45 minutter og resultatet skal ikke alltid være det viktigste. Men at du gjør det for at du enkelt og greit har det bra der ute.

I filmen om Markus og familiens liv utenfor Åre handler det mye om å få med barna ut og bevege seg fordi det er morsomt. Å aktivisere barn gjennom å for eksempel la dem lete etter ulike fugler og så male dem når de kommer hjem.

Perspektivet har blitt bredere for Markus. Fra å handle om å løpe fordi han har godt av det, til det ekstremt viktige han ønsker å videreføre til neste generasjon: Å tørre å legge bort mobilen og la kroppen gjøre det den er laget for – å bevege seg.

– Det er viktig å bare være tilstede her og nå. At vi som familie går ut på myra nettopp den dagen og bare tar inn alt med egne øyne, ikke med mobilen. Å være mer ute og å ta vare på stundene, det er det som er viktig!

Inspirert mer!
Følg vårt nyhetsbrev.

Icebug lager sko som redder verden fra å glide, heve baren for bærekraft i bransjen og gjør det lettere å komme seg utendørs.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered, Sverige|+46 (0) 31-81 70 90|webshop@icebug.se

Vi bruker informasjonskapsler på dette nettstedet.