Stories

Søk deg til skogs

At det finnes klare fordeler med å løpe utendørs i stedet for å løpe på tredemøller innendørs har vi skrevet om tidligere, så det kommer kanskje ikke som noen nyhet. Men selv om du allerede løper ute, finnes det også mye å vinne på å kjøre løpetreningen i skogen.

For deg som allerede er en dedikert stiløper er det kanskje en selvfølge, men for deg som sjelden løper utenfor bydelens sykkelstier skal vi nå presentere tre uslåelige argument for at du skal stikke til skogs så ofte du bare kan.

Tre grunner

Tenk deg selv. Bor du sentralt i en tettbefolket by med mye biltrafikk kommer kvaliteten på luften til å forandres – og det ikke til det bedre. I Norge er vi fremdeles skånet fra de verste forurensingene, men det er klart at om du løper nær trafikkerte veier eller travle industriområder kommer du til å puste inn forurenset luft. Og jo hardere du løper, jo mer puster du inn. For store mengder forurenset luft kan blant annet føre til at hjernen fungerer tregere og at du kan få høyere blodtrykk. Heldigvis er luften mye bedre i skogen. Hvis du fulgte med i naturfagtimene på skolen så lærte du at planter bruker karbondioksid for å produsere oksygen – og da er det vel selvfølgelig at det lønner seg å løpe i skogen i stedet for i byen.

Det er ikke bare stille og vakkert i skogen, du blir også faktisk bedre av å trene der. Forskere ved Örebro Universitet har for eksempel funnet at veteranløpere i orientering følte seg mye bedre enn andre pensjonister, blant annet fordi de opplevde færre problemer med magen og færre psykiske problemer. Det mentale aspektet av å trene i skogen var også tema for en skotsk studie som ble gjort for noen år siden. Der gjorde forskerne et poeng av den beroligende og nedstressende effekten skogen har. De mener at den positive effekten på mental helse er 50 % høyere ved å trene i skogen sammenliknet med å trene på studio. Kort sagt – løp deg glad i skogen!

Den som har prøvd vet at det er stor forskjell mellom å løpe på asfalt og å løpe på stier. Løping på hardt underlag gir en veldig monoton bevegelse som lettere kan føre til belastningsskader og slitasje. Når du løper i skogen er underlaget i konstant variasjon, noe som gjør at ingen steg er like og dermed reduseres skaderisikoen. En annen fordel med det vekslende underlaget er at du får en bedre treningseffekt. En rutinert stiløper er dyktig til å bruke hele kroppen og får en solid kjernemuskulatur på kjøpet. Bratte bakker og ulike hinder som finnes i skogen bygger styrke på en helt annen måte enn løping på asfalt. Og som om ikke dette er nok, så er skogsløping på tekniske stier bra for løpesteget ditt. Du må ha et høyere kneløft for ikke å snuble i røtter og steiner, og du løper ofte med korte, raske steg – noe du også kommer til å ha nytte av når du løper på hardt underlag igjen. Er du fremdeles ikke overbevist? Da kan vi legge til at det er mye morsommere å løpe i skogen. Tro oss!