Ett år med forbedring

Minimaliser produktenes negative påvirkning

Skoen til høyre (eller under om du bruker mobilen din) er mye bedre. Men du skal ikke kjøpe om du ikke trenger den.

Det går ikke an å snakke om bærekraft uten å først konstatere at det aller beste er å forbruke mindre. Vårt ressursforbruk ligger langt over grensen for hva planeten kan gjenskape og gjelden blir større for hvert år. (I 2018 inntraff Den økologiske gjeldens dag eller ”Earth Overshoot Day” globalt den 1 august.)

Fokuser på det som har størst effekt

En del ting trenger vi veldig, for eksempel vintersko som beskytter mot kulde, fuktighet og is. Samtidig viser en livssyklusanalyse av et par høypresterende sko at ingen annen aktivitet kommer i nærheten en gang av den negative miljøpåvirkningen som skjer under produksjonen. Derfor bør dine Icebug-sko være noe som du ikke bare trenger, men også vil ha og bruke så lenge som mulig. (På bildet ser du Speed BUGrip, som har vært med i vår kolleksjon siden 2006.)

Med færre ulike materialer blir det lettere å bytte til bedre alternativ.

På dette området har vi vært på riktig vei ganske lenge. Høsten 2018 gjorde vi store framskritt i arbeidet med bærekraft gjennom å først redusere antallet ulike materialer i overdelen, deretter bytte dem ut mot mindre miljøskadelige alternativ uten at skoene ble mindre slitesterke. (Den store utfordringen her er faktisk ikke den høyere kostnaden dette utgjør, men at det laveste produksjonsvolumet bisart nok fremdeles utgjør standarden.) Dette er et arbeid som ikke er særlig publikumsfriende – det synes jo ikke på den ferdige skoen i det hele tatt.

Foran høsten 2018 har vårt mål for produksjonen vært å så langt det er mulig bytte ut alt tekstilmateriale til resirkulert polyester, samtidig som vi benytter en fargingsteknikk der fargepigmentene tilføres fiberne direkte i stedet for at vi først vever eller strikker hvitt stoff som siden farges i et stort bad. Vi kaller teknikken for ”Solution Dye”, men den er også kjent som ”spin dye” eller ”top dye”. Navnet er ikke så viktig – det viktige er at denne fargingsteknikken reduserer vannforbruket med nesten 50 prosent, kjemikalieforbruket med mer enn 90 prosent og karbondioksidutslippene med mer enn 60 prosent.

Vi strever også etter at så mange tekstilmaterialer som mulig skal være enten Bluesign®- eller Øko-tex sertifiserte (hvilket enkelt forklart innebærer at produksjonen er kvalitetssikret ut fra et ressurs- og kjemikalieforbruks-perspektiv).

I eksempelet med Speed BUGrip består ytterstoffet av resirkulert polyester, Solution Dye og Bluesign. Fôret består av Solution Dye og Bluesign mens innersålen er i resirkulert polyester, Solution Dye og Bluesign.

En oversikt over alle modeller vi har produsert for høsten/vinteren 2018 ser slik ut:

- Tekstiler i overdelen: 68 % Solution Dye, 70 % resirkulert polyester og 97 % Bluesign.

- 73 % Solution Dye, 5 % resirkulert polyester, 87 % Bluesign og 15 % Øko-tex.

- Innersålens fôr: 78 % Solution Dye, 66 % resirkulert polyester og 98 % Bluesign.

Bruk det som allerede er produsert

Til slutt, noe som også er veldig viktig: For å kunne ta så bærekraftige beslutninger som mulig, må vi alltid ha et holistisk perspektiv. Skoen til venstre er fra 2017. Et av våre grunnleggende prinsipper for bærekraft er å ha modeller som lever videre fra år til år. Det gjør at vi kan ha et lager som holder til de vintrene da behovet er stort, samtidig som vi kan spare sko som blir til overs i dårlige vintre. Her har jo miljøpåvirkningen allerede skjedd. Når skoene står på hyllen – enten det er i butikken eller hjemme – er de til venstre like bra som de til høyre sett ut fra funksjonalitet. Å slutte å bruke dem innen de er utslitte er ikke bærekraftig.

Vårt løfte er å gjøre forbedringer så fort vi kan med beholdt ytelse og holdbarhet. Det er ikke alltid smart – men det er klokt

Hva har vi gjort til sommerkolleksjonen 2019?

Til våren/sommeren 2019 har Icebug laget en kolleksjon med overdel-tekstiler som er 74 prosent Bluesign®-sertifiserte. Denne polyesteren er hvit, ikke farget og brukes i mange av kolleksjonens ulike modeller. For å gjøre en forskjell mellom de ulike modellene og bruksområdene, har vi brukt sublimeringstrykk for å skape interessante designede mønster på skoene. Et og samme grunnmateriale gir altså et halvt dusin ulike bruksområder.

Til fôret har vi brukt et materiale med 68 prosent resirkulert Bluesign®-sertifisert polyester som er farget med Solution Dye. Av skoene i vår/sommerkolleksjonen 2019 har 18 prosent en Ortholite Eco Hybrid-innersåle som inneholder resirkulert PU-skum og Bluesign®-sertifisert stoff.

Når det gjelder stell og vedlikehold, har vi testet at skoene i kolleksjonen tåler maskinvask på 30 °C. Vi anbefaler dog at du vasker dem for hånd, fordi det gir bedre kontroll over vannforbruket. Ta bort lissene og såler før du vasker i maskin. La skoene tørke, helst ikke i direkte sollys.

Vår/sommerkolleksjonen 2019 har også blitt undersøkt av Ri.se for innhold av kjemikalier. Testene ble gjennomført av SGS Vietnam og alle resultater var negative, noe som betyr at produktene ble godkjente. Icebug er medlem av The Chemicals Group og følger Kemikalieinspektionens retningslinjer ved sammensetningen av vår RSL (Restricted Substances List).

Hva skjer til høsten/vinteren 2019?

Til høst/vinterkolleksjonen 2019 har vi fortsatt vårt arbeid med tekstiler og erstattet nesten alt lær med Leather Working Groups gull- eller sølvstandard. Vi har også tilsatt biomasse og resirkulert materiale i innersålenes skum samt gått over til 20 prosent resirkulert materiale (produksjonsrester) i BUGrip-yttersålene på våre walking- og hikingmodeller.

De materialene som står for tur til å byttes ut er mellomsålenes skum, PU- og TPU-forsterkningene, støttelagene og de ulike limene som brukes.

Nyhetsbrev

For mer inspirasjon, følg vårt nyhetsbrev.

Icebug lager sko som redder verden fra hålke, hever baren for bærekraft i skobransjen og gjør det enklere å komme seg utendørs.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered, Sverige|+46 (0) 31-81 70 90|webshop@icebug.se