PFCs

En del av våre produkter er mindre DWR-behandlet enn andre, men vi har som mål at alle behandlinger skal vare fri fra fluorkarboner

Outdoorprodukter behandles vanligvis med ulike stoffer for å bli vann- og smussavvisende, noe som kalles DWR (Durable Water Repellency). Man kan bruke naturlig voks, olje og kjemikalier som er skapt av mennesker. Fordelen med kjemikalier har vært at de er rimeligere, er enkle å påføre og har en overlegen funksjon. Dessverre baserer de seg på fluorkarbon-kjemi, noe som gjør dem giftige og vanskelige å bryte ned, og dermed skadelige for mennesker og miljø. Visse fluorkarboner er allerede forbudte og listen fortsetter å vokse. Dette er et område der det er alle mulige grunner til å være forsiktige med potensielt skadelig stoff, så vi trenger absolutt gå over til fluorkarbon-frie DWR-behandlinger.

Vi får leve med at det fremdeles ikke finnes noe stoff med liknende funksjonalitet. Det er heller ikke alle som arbeider under ekstreme forhold og trenger det tøffeste, mest vanntette utstyret. Icebug produserer outdoorprodukter for mange forskjellige situasjoner, fra ultraløping til lufteturer med hunden og utlevering av post. En del av våre produkter er mindre DWR-behandlet enn andre, men vi har som mål at alle behandlinger skal vare fri fra fluorkarboner. Det passer vi på gjennom å velge riktig DWR-leverandør og teste produktene før de forlater fabrikken.

I tillegg til DWR-behandlingen finnes det en annen mulig kilde til skadelige nivåer av perfluorkarboner i Icebugs produkter, nemlig det PTFE-materialet som finnes i sko med Gore-Tex-membran. Om disse skoene brennes etter at de er slitt ut, kan PFC-stoff slippes ut i naturen. Vi har allikevel valgt å fortsette med å bruke Gores tekstiler, siden de har lovet å til 2020 slutte å bruke farlige PFC-stoff i den typen av tekstillaminat (for generelt friluftsliv) som vi bruker. Vi tror at vår gjennomslagskraft blir større om vi kan løfte spørsmålene også fra et perspektiv som varemerkekunde.

Nyhetsbrev

For mer inspirasjon, følg vårt nyhetsbrev.

Icebug lager sko som redder verden fra hålke, hever baren for bærekraft i skobransjen og gjør det enklere å komme seg utendørs.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered, Sverige|+46 (0) 31-81 70 90|webshop@icebug.se